قوانین حقوقی در اجاره خانه
قوانین حقوقی در اجاره خانه:
اجارهی خانه قوانینی دارد که به جهت جلوگیری از بروز مشکلات در آینده، باید با آنها آشنایی داشته باشیم. در این مطلب میخواهیم در مورد قوانین اجاره توضیحاتی ارائه دهیم که رعایت آنها موجب آسایش شما خواهد شد.
طرفین قرارداد اجاره خانه:
خانه اجارهای دو طرف قرارداد دارد:
موجر: موجر شخصی است که مالک میباشد. این شخص ملک را به شما اجاره میدهد.
مستأجر: مستأجر شخصی که کرایه ملک را پرداخت میکند.
خانه رهن و اجارهای به چه معنی است؟
رهن خانه به معنی آن است که موجر در قبال پرداخت مبلغی (هنگفت)، ملک خود را به مستأجر قرض میدهد تا در مدت معلوم، در آن سکونت داشته باشد.
اجاره یعنی موجر درازای مبلغی که ماهانه مستأجر به او پرداخت مینماید، ملک خود را امانت میدهد.
رهن و اجاره یعنی مبلغی که مستأجر بابت پیشپرداخت به موجر میدهد، کمتر میشود و درازای آن ماهانه مبلغی نیز پرداخت مینماید.
شرایط اجارهی خانه:
برای اجاره خانه موارد زیر لازم و ضروری است.
اول: موجر و مستأجر باید عاقل و بالغ باشند. شخصی که زوال عقل دارد یا کودک است، نمیتواند قرارداد را امضا کند.
دوم: موجر طبق اسنادی که ارائه میکند، باید حتماً مالک باشد.
سوم: اجارهنامه باید بهصورت کتبی و با حضور شاهد نوشته شود.
چهارم: مدت قرارداد باید شفاف ذکر شود.
وظایف موجر در قبال مستأجر:
خانهای که تعمیرات اصولی نیاز داشته باشد، وظیفه موجر است که آن را انجام دهد. البته گاهی این شرایط را مستأجر قبول مینماید که مبلغ آن را صاحبخانه میپردازد و این موضوع باید در قرارداد قید شود.
ملک اجارهای را باید بهموقع تحویل دهد. در غیر این صورت باید بابت دیرکرد، جریمه بپردازد.
چنانچه مستأجر مبلغی بهعنوان پیشپرداخت داده است (رهن و اجاره)، موجر باید مبلغ او را بهموقع پرداخت نماید.
وظایف مستأجر در قبال موجر:
اگر خانه بهصورت رهن و اجاره باشد، مستأجر موظف است کرایه را بهموقع (پایان هرماه) بپردازد. پرداخت اجاره بهاء میتواند به موجر یا نماینده او باشد. به خاطر داشته باشید که نماینده موجر باید قبض یا کاغذی با امضاء صاحبخانه به شما بدهد. چنانچه قرار است وکیل او باشد، حکم محضری وکالت را ملاحظه نمایید. چنانچه قبض دریافتی به نام نماینده و به امضاء او باشد، باید در قرارداد، نام و امضاء نماینده نیز قید شود.
همانطور که تعمیرات اساسی به عهده موجر است، تعمیرات معمولی و ماهانه، به عهده مستأجر است. تعویض قفل، لامپها، کلید، پریز و ...، حتی رنگآمیزی نیز به عهده اوست.
ایجاد هرگونه خرابکاری در خانه، ممنوع است. در صورت ایجاد مشکلی که به تعمیر نیاز داشته باشد، پرداخت خسارت با مستأجر خواهد بود.
گاهی خانه نیاز به تعمیرات اساسی دارد. چنانچه این تعمیرات پس از ورود مستأجر اتفاق افتاده باشد، انجامش به عهده موجر است. در این حالت مستأجر حقی مبنی بر جلوگیری از ورود موجر به ملک را ندارد.
مستأجر حق اجاره یا رهن دادن به شخص دیگری را ندارد. مثلاً خانهای دربستِ دوطبقه اجاره نموده و یک طبقه آن را به دیگری دهد.
اگر مایل به تخلیه خانه زودتر از موعد مقرر است، حداقل یک ماه قبل یا طبق مدتزمانی که در قرارداد قید شده است، به موجر اطلاع دهد.
چنانچه مایل به تمدید قرارداد میباشد، باید حداقل یک ماه قبل به موجر اطلاع دهد.
در پایان مهلت قرارداد، ملک را بهموقع تخلیه نماید. اگر پولی بابت پیشپرداخت رهن خانه داده، پس از تسویهی مبلغ از طرف موجر، این کار باید انجام شود.
رفع مشکلات حقوقی در اجاره و رهن خانه:
خانه توسط مستأجر تخلیه نمیشود: موجر به دو دلیل قانونی میتواند به مستأجر درخواست بدهد که ملک را تخلیه کند. اول زمانی است که مهلت قرارداد پایانیافته و طرف قرارداد، درخواست تمدید ننموده است. دوم درصورتیکه سه ماه اجاره بهاء دریافت نکرده باشد. به یاد داشته باشید که در قراردادهای عادی، با شکایتنامه موجر بهزودی حکم تخلیه میدهند ولی با قراردادهای رسمی، مدتی برای تجدیدنظر وقت خواهند داد.
قبل از اتمام موعد قرارداد، مستأجر خانه را رها نموده و مبلغ ماهانه نیز پرداخت نمیکند. امروزه به دلیل این مشکلات، معمولاً مبلغی را بابت پیشپرداخت از مستأجر دریافت مینمایند؛ اما گاهی مستأجر نهتنها مبلغ ماهانه را پرداخت نکرده بلکه مجموع مبالغ اجاره از پیشپرداخت او بیشتر شده است. در این صورت موجر باید شکایت نماید و با حکم تخلیه، ملک خود را پس بگیرد.
- ۹۷/۰۷/۳۰